Alles over Marktplaats Gelijk Oversteken

Advertenties plaatsen op Marktplaats is heel eenvoudig. Dit maakt het ook een toegankelijk medium voor boeven. In 2019 voerde Marktplaats de service “Marktplaats Gelijk Oversteken” in.

Daarbij betaalt de koper niet rechtstreeks aan de verkoper, maar aan een derde partij, het ‘Online Betaalplatform’. Vervolgens stuurt de verkoper het pakje naar de koper. Zodra die de ontvangst heeft bevestigd, betaalt het Online Betaalplatform de verkoper.

De dienst moet voorkomen dat (ver)kopers worden opgelicht en geld overmaken zonder iets te ontvangen of iets opsturen waarna betaling uitblijft. Het kán oplichting voorkomen, maar het is een vrijwillige dienst waar koper en verkoper mee moeten instemmen. Juist oplichters zullen de dienst links laten liggen. Bovendien kost het de koper €0,40 plus 2% van het aankoopbedrag.

Hoe werkt het?

  • Stap 1
  • Meld je aan voor betaalverzoeken met iDEAL via Marktplaats. Daarna kun je ook betaalverzoeken inclusief de Gelijk Oversteken Service aanbieden. We laten op je profiel zien, dat je een gecontroleerde verkoper bent.
  • Stap 2
  • Wil een koper Gelijk Oversteken gebruiken? Maak een betaalverzoek aan en kies voor Gelijk Oversteken, laat hem de betaling overmaken naar de tussenrekening van Online Betaalplatform en verstuur het pakket met track & trace.
  • Stap 3
  • Je krijgt een melding zodra de koper bevestigt, dat het pakket bezorgd is. Daarna wordt de betaling naar je overgemaakt. Geeft de koper niets aan, dan wordt het geld na 7 dagen overgemaakt. Zo hebben jij én je koper allebei zekerheid.

Win het vertrouwen van je kopers.

Met de Gelijk Oversteken Service bied je jouw kopers een veilig gevoel om hun producten te laten versturen. Wanneer zij van deze service gebruikmaken, hebben ze de garantie dat hun geld pas wordt uitbetaald als het pakket bij hen is bezorgd. En doordat jij verstuurt met een track & trace heb jij ook zekerheid. Is het pakket bezorgd? Dan krijg jij gewoon je betaling. Je zet deze service makkelijk aan tijdens het aanmaken van een Betaalverzoek.

Tips voor de Marktplaats-scam

Scammers op Marktplaats vinden nog steeds veel manieren om mensen voor de gek te houden. Dagelijks komen er 70 afschriften binnen. Welke technieken kunnen oplichters gebruiken? De verkoper woont ver weg De verkoper biedt een “verzenden of ophalen” -optie in de advertentie. Helaas is de ophaallocatie Waddeneiland en is deze alleen per boot te bereiken. Is er een levering? Het pakket komt natuurlijk nooit aan. Bovendien reageren slimme oplichters alleen op biedingen van kopers die ver van hun “geboorteplaats” zijn verwijderd.

Tikkie 1 cent betaling fraude

Een “Koper” vraagt ​​je om Tikkie-betaling of 1 cent creditcardbetaling te betalen via een link in Whatsapp. Hij wilde naar verluidt nagaan of je te vertrouwen bent en of je betalingsgegevens kloppen. Maar dit is een nep Tikkie-website of een creditcardbetaalomgeving. Hierdoor kunnen uw betalingsgegevens in verkeerde handen vallen. Een oplichter kan bijvoorbeeld een bestelling op uw account plaatsen, of zelfs toegang krijgen tot uw bankrekening, en deze vervolgens onmiddellijk leegmaken.

Identiteitsfraude

Als de koper of verkoper u vraagt ​​om een ​​foto van uw identiteitsbewijs, bankafschrift of bankpas om te controleren of u betrouwbaar bent, stuur ze dan nooit. Ook als de andere partij eerst een kopie stuurt. U loopt een enorm risico om slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

Valse SMSjes

Gebruikt voor gelijkwaardige oversteekdienst (CIS) In 2020 zagen we een nieuwe vorm van Marktplaats-scam in de Equal Crossing Service (GOS) van Marktplaats.nl. Het is bedoeld om kopen en verkopen veiliger te maken. De koper en verkoper komen overeen om GOS te gebruiken. In plaats van te betalen, stuurde de koper een nep-sms naar de verkoper, die van Marktplaats bleek te komen (zogenaamde misleiding). SMS bevestigt dat de betaling aan CIS is voldaan. Vertrouw als verkoper niet op deze sms. Check altijd de status van Marktplaats zelf. Dit zal “gratis” zijn met nep-sms-berichten van malafide kopers.

Website met nep-verzendlabel

Als u een verkocht product wilt verzenden, beantwoord dan niet de e-mail van de koper met “voorbereid verzendetiket”. De link gaat naar een nepwebsite. Bijvoorbeeld van PostNL. Hij gebruikt het om uw betalingsgegevens te achterhalen.


Wat doet Marktplaats nog meer…

Marktplaats heeft veel maatregelen genomen om kopers en verkopers beter te beschermen. We zetten ze hieronder op een rij. Voor sommige van deze beveiligingsmaatregelen moet u betalen. De meeste zijn vrijwillig en zowel kopers als verkopers moeten samenwerken. Daardoor gebruiken te weinig mensen ze en wordt het doel gemist.

Gebruikersbeoordelingen

Marktplaats toont een sterrenbeoordeling en ervaringsberichten, als andere gebruikers die achtergelaten hebben. Zeker als het er veel zijn kun je hier enige waarde aan hechten. Bedenk wel dat ze geen garantie  vormen dat de ander betrouwbaar is. De ervaringen kunnen nep zijn of het account gehackt.

Minder bekend is dat je niet alleen van verkopers, maar ook van (potentiële) kopers de beoordeling kunt zien. Klik in je berichtenbox van Marktplaats op de 3 puntjes rechts naast de naam van een bieder. Daar zie je ervaringen, woonplaats, leeftijd van het account en actieve adverties.

Tweefactorauthenticatie

Bij tweefactorauthenticatie of tweestapsverificatie moet je tijdens het inloggen een extra code invoeren. Net als bij internetbankieren. Dit hoeft niet iedere keer, maar alleen op een nieuw apparaat of nieuwe locatie. Zo kan een hacker een account niet overnemen als hij het wachtwoord heeft bemachtigd.

Om te voorkomen dat criminelen kunnen verkopen via gehackte profielen moet (bijna) iedereen tweefactorauthenticatie instellen. Helaas doet maar een klein percentage Marktplaatsgebruikers dat. Daardoor kunnen oplichters nog steeds makkelijk betrouwbare accounts hacken en die gebruiken voor malafide praktijken. Stel zelf tweefactorauthenticatie in bij Marktplaats onder Mijn Profiel en dan Beveiligingscontrole.

Identiteit controleren

Een andere maatregel is om verkopers zich bij aanmelding te laten identificeren. Ook dit is op vrijwillige basis. Soms staan er groene vinkjes bij ‘Telefoonnummer gecontroleerd’, ‘Bankrekening gecontroleerd’, ‘ID gecontroleerd’ bij een verkoper. Het Online Betaalplatform controleert dit. Het platform is een officiële betaalinstelling en mag, anders dan Marktplaats, gebruikers om hun identiteitsbewijs vragen.

Deze partij verzorgt voor Marktplaats ook de iDealbetalingen, die Marktplaatsgebruikers onderling sinds afgelopen zomer aan elkaar kunnen doen. Verkopers moeten daartoe een ‘betaalverzoek’ naar hun koper sturen. Kosten: 40 cent per transactie. iDeal is veiliger dan zelf geld overmaken, maar minder veilig dan een systeem waarbij een derde partij garant staat, zoals PayPal of bij ‘Gelijk Oversteken’.

Rapportagesysteem

Tot slot een maatregel die wél goed lijkt te werken: het linkje onder advertenties waarmee bezoekers verdachte advertenties rechtstreeks aan Marktplaats kunnen tippen. Marktplaats heeft een afdeling ‘Trust & Safety’ die deze meldingen scant en snel ingrijpt.

Maar dit systeem heeft een zwakke plek. Advertenties die oplichters net na middernacht op Marktplaats plaatsen, staan er soms wel een halve dag op. Sluwe oplichters weten blijkbaar dat deze afdeling tussen middernacht en 08.00 uur gesloten is en proberen juist dan hun slag te slaan.

      DealsTracker
      Logo