Alles over de nieuwe energielabel

Vanaf maart 2021 krijgen vier productgroepen nieuwe energielabels. Hierdoor kun je apparaten beter met elkaar vergelijken. De nieuwe schaal (van A tot G) wordt duidelijker. Het oude label met een plusteken (A +++) verdwijnt.

Welke productgroepen? Vanaf maart 2021 wordt het nieuwe energielabel verplicht voor de volgende aspecten: vaatwasser Wasmachine en droger Koelkast en vriezer (inclusief wijnkoeler) Display (inclusief tv) Vanaf september 2021 worden lampen toegevoegd. Het doel is dat in 2025 bijna alle andere productgroepen zullen volgen.

Welke wijzigingen zijn er doorgevoerd in het energielabel? Schaalverandering De schaal is gewijzigd in “A tot G” omdat de huidige schaal (A +++ tot D) geen goede informatie meer geeft. Veel producten hebben het A +++ label ontvangen, daarom moet het energieverbruik opnieuw worden geclassificeerd. Klasse A is nog steeds “leeg” Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer efficiënte producten, wordt de meest efficiënte (A) categorie zo leeg mogelijk gehouden. Daarom kunnen producten met een “B” -score tegenwoordig goedkoper zijn dan producten met het A +++ -label. Nieuw pictogram voor prestaties Het nieuwe tabblad heeft een nieuw duidelijk pictogram om u over de prestaties te vertellen. Voor vaatwassers en wasmachines wordt het jaarlijkse energieverbruik vervangen door het energieverbruik per 100 wasbeurten. Heeft 1000 kijkuren aan schermen. Het aantal decibel wordt ook weergegeven in de geluidscategorie. QR-code naar productdatabase Op het label staat een QR-code. Vanaf maart 2021 vind je via de code gedetailleerde informatie over het product.

Wat betekent dit voor consumenten? Energielabel is duidelijker Met het nieuwe energielabel kun je apparaten beter vergelijken. Ze zijn duidelijker en realistischer. Vergelijk het oude label niet met het nieuwe label Als het voordelige A +++ -product dat u zojuist hebt gekocht, alleen D op het nieuwe label krijgt, geen paniek. Het product heeft echter nog steeds een hoge energie-efficiëntie. Precies hetzelfde, alleen een paar verschillen: Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld en behoort tot de categorie met een lager energieverbruik. Soms is de methode om het energieverbruik te berekenen aangepast aan het gebruik. Het productaanbod verandert Een nieuw label veranderde de markt. De fabrikant introduceerde het nieuwe model en het oude model was uitverkocht. Hoe groter de aanpassing, hoe groter de verandering in de winkel. Terwijl fabrikanten zich aanpassen aan productveranderingen, zijn wasmachines het meest veranderd.

Dubbele etikettering van november 2020 tot maart 2021 Vanaf november moeten fabrikanten beide labels aan nieuwe producten toevoegen. Het nieuwe label zit in het pakket en de winkelier toont nog steeds het oude energielabel. Vanaf maart zie je ook nieuwe tabbladen in de winkel. Producten met oude labels zijn mogelijk nog uitverkocht.

Deals Tracker
DealsTracker.nl
Logo