Texel: Oesters plukken op het wad

Op Texel kunt u uw eigen verse oesters oogsten van het wad! Alles wat je nodig hebt: laarzen en een emmer. Je kunt ze op verschillende plekken langs de Waddenzeekust ophalen. Lees hier onze tips voor het plukken en openen van oesters.

Er zijn grote oesterkwekerijen op drie locaties: Mokbaai, langs de Waddendijk en Cocksdorp. Hier vind je Japanse oesters, ook wel “creuse” genoemd. In Nederland mag u maar liefst 10 kg schelpdieren per persoon verzamelen voor eigen gebruik.

De meeste oesters krijg je als de ‘r’ in de maand staat. Bij eb kunt u oesters ophalen. Als u wilt weten wanneer het water laag staat, kunt u de getijdentabel van Texel raadplegen. U kunt dus zelf op pad om oesters te rapen, maar nog leuker is het om op Texelse Oesterman-excursie te gaan!

Waar kun je oesters plukken op Texel

Op drie plekken zijn flinke oesterbanken: bij de Mokbaai, langs de Waddendijk en bij de Cocksdorp. Hier vind je de Japanse oester, ook wel bekend als de ‘creuse’. Je mag in Nederland maar liefst 10 kilo schaaldieren per persoon voor eigen gebruik rapen. Als de ‘r’ in de maand zit raap je de meeste oesters.

Hoe open je een oester?

Heb je een maaltje oesters bij elkaar geraapt? Dan wordt het tijd om ze te gaan eten. Het openen van oesters is best lastig, maar oefening baart kunst. Als je éénmaal de slag te pakken hebt, is het opensteken een koud kunstje. We leggen hieronder nog eens uit hoe je een oester opent:

 1. Vasthouden
  Doe de oester in een dubbelgevouwen theedoek en zorg dat de platte schelp boven zit.
 2. Steken
  Steek met een stevig mes (of een echt oestermes) in het scharnier tussen de twee schelpen. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.
 3. Snijden
  Snijd nu de twee schelphelften los van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt.
 4. Eten
  Haal eventueel gruis weg. Besprenkel de oester met wat citroensap en slurp het dier zo naar binnen!

Texels recept met oesters

Wil je met je emmertje versgeraapte oesters zelf aan de slag gaan? Bekijk dan dit recept en proef de heerlijkheid van het wad.

> Oesters gegratineerd in Texels bier

Niet zelf rapen?

Wil je wel oesters eten, maar laat je het openen en opdienen liever aan een professional over? In bijvoorbeeld restaurant Het Pakhuus staan oesters op de menukaart.

Wist je dat…

…Oesters zijn goed voor de gezondheid
Oesters bevatten vitamine B12, B3 en D en bevatten veel magnesium en zink. Zink en magnesium spelen een belangrijke rol in onze stofwisseling. Het hoge zinkgehalte in oesters voorkomt verkoudheid, helpt bij wondgenezing, gezonde botten, mooi haar en een goed geheugen. Oesters zijn ook licht verteerbaar en bevatten weinig calorieën.

Oesters zijn goed voor de liefde
Giacomo Girolamo Casanova was een 18e-eeuwse avonturier uit Venetië wiens naam synoniem was met vrouwelijkheid. Casanova is 73 jaar oud en volgens zijn memoires (6000 pagina’s!) houdt hij elke dag van een andere vrouw… Casanova is een liefhebber van oesters. Hij noemt ze “spirituele, zintuiglijke en liefdesstimulerende middelen” en eet er tot 50 per dag! Mede dankzij Casanova staan ​​oesters nu bekend als afrodisiacum.

Deals Tracker
DealsTracker.nl
Logo