Verschillen en types van Mondkapjes uitgelegd

Er worden momenteel in Nederland verschillende mondkapjes verkocht. zoals Type 1, N95, FFP2, KN95… Wat betekent dat allemaal? Handig om te weten voor dat je de mondmaskers koopt voor jezelf of je bedrijf.

Chirurgische maskers, ook wel mondneusmaskers genoemd, moeten voldoen aan de medische hulpmiddelen richtlijn en EN14683. De belangrijkste reden voor het dragen van chirurgische maskers is om patiënten en de omgeving te beschermen tegen besmetting door personeel. In sommige gevallen kunnen chirurgische maskers de drager ook beschermen tegen vloeistofspatten. Chirurgische maskers kunnen echter geen ademhalingsbescherming bieden, omdat filters en accessoires niet zijn ontworpen om de drager te beschermen tegen kleine deeltjes. U kunt maskers in verschillende categorieën verdelen.

Type I-maskers bieden het laagste beschermingsniveau en worden daarom alleen met een laag risico gebruikt. Maskers van type 1 zijn daarom niet geschikt voor operaties. Het type 1 masker heeft een BFE (bacteriële filtratie efficiëntie) van minimaal 95% en is niet spatwaterdicht.

Type II maskers hebben een BFE van minimaal 98% en zijn niet spatwaterdicht.

Type IIR maskers kan bidirectioneel werken. De BFE is minimaal 98% en ze zijn spatwaterdicht. Dit masker is zeer geschikt voor tandartsen. Het RIVM raadt aan om dit masker te gebruiken in de algemene zorg, ook bij patiënten met coronavirus. Omdat het coronavirus echter in kleine druppeltjes in de lucht wordt verspreid en het operatiemasker niet volledig aan de huid kan hechten, bestaat het risico dat patiënten zorgverleners infecter

FFP maskers moeten voldoen aan de richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen en EN149. Het FFP-masker voorkomt dat de drager deeltjes in de lucht inademt. Door de nauwsluitende pasvorm is de kans op “lekkage” tussen het masker en de gebruiker veel kleiner dan bij een chirurgisch masker.

  • FFP1-masker De efficiëntie van het FFP1-masker is minimaal 80%. De lekkage van zijkant mag niet hoger zijn dan 22%.
  • FFP2-masker De efficiëntie van het FFP2-masker is minimaal 94%. De lekkage van zijkant mag niet hoger zijn dan 8%. beschermt tegen schadelijke aerosols op water- en oliebasis. Het masker is geschikt voor industrieel gebruik, maar kan ook voorkomen dat biologische agentia in de lucht uit gevaarlijke categorie 2 zoals pollen en bacteriën (zoals tbc).
  • FFP3-masker biedt de hoogste bescherming en het laagste rendement is 99%. Lekkage mag niet meer bedragen dan 2%. FFP3-maskers kunnen dezelfde gevaarlijke deeltjes voorkomen als FFP2-maskers, maar kunnen ook schadelijke en kankerverwekkende aerosolen op water- en oliebasis uit risicocategorie 3 en in de lucht verspreide biologische agentia (zoals virussen) voorkomen.
  • FFP1 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 80%. De lekkage aan de zijkant mag niet meer dan 22% zijn.
  • FFP2 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 94%. De zijkantlekkage mag niet meer dan 8% zijn. Een FFP2 masker beschermt tegen schadelijke en op water en olie gebaseerde aerosolen. Dit masker is geschikt voor industrieel gebruik, maar biedt ook bescherming tegen door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 2, bv. pollen en bacteriën als tbc.
  • FFP3 maskers bieden de hoogste bescherming en hebben een minimale efficiëntie van 99%. De lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Een FFP3 masker beschermt tegen dezelfde risicovolle deeltjes als een FFP2 masker, maar biedt eveneens bescherming tegen schadelijke en kankerverwekkende, op water en olie gebaseerde aerosolen en door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 3 (bv. virussen).

De meeste wegwerp mondmaskers zijn vaak Type 1, Er zijn ook FFP2 maskers verkocht, vaak onder de namen N95 of KN95. Verschil tussen die 2 is er bijna niet. N95 is een US standard, en KN95 is een Chinese standaard.

DealsTracker.nl
Logo