Wat is het verschil tussen USB PD en QC opladers

Je kent het wel, bij veel opladers gaan PD of QC op, vaak PD 3.0 of 4.0 en QC 3.0 of 4.0. Maar wat houd PD en QC in. We gaan het hier uitleggen.

QC vs. PD

Qualcomm Quick Charge Vs. USB Power Delivery

Door de zware dagelijkse gebruik van smartphones, laptops en andere digitale elektronische apparaten, is snellere stroomtoevoer een steeds belangrijkere factor geworden bij het overwegen van het updaten van een nieuw apparaat. Hoewel uitdrukkingen als “snel opladen, snel opladen, Qualcomm Quick Charge en USB PD” erg verwarrend zijn, vooral als het gaat om de meest voorkomende snellaadtechnologieën: QC & PD. Hier staat misschien alles wat u over hen wilt weten.

Snelladen

Wat is snelladen en hoe werkt het?

Als het om snelladen gaat, is de eerste indruk die het voor de meeste mensen maakt, dat het om een ​​hoge laadsnelheid gaat. Maar wat betekent “snel” precies? De laadsnelheid wordt gemeten door wattage dat wordt berekend door het product van volt en ampère. Met andere woorden: hoe hoger het wattage van de batterij, hoe sneller hij oplaadt. Hoeveel wattage uw batterij levert, kan dan worden geteld als “snel opladen”?

Zolang de batterij een laadstroom van> 9 W (5 V 1,8 A) kan leveren, kan dit in het algemeen als snelladen worden beschouwd. Het is dus duidelijk dat QC2.0, QC3.0 en latere versies van Qualcomm Quick Charge en PD-technologie allemaal snellaadtechnologieën zijn.

Laten we, nadat we een eenvoudig idee hebben gehad van wat snelladen is, eens kijken hoe het werkt.

Elke batterij bestaat uit één positieve elektrode, één negatieve elektrode en een elektrolyt die reacties katalyseren die verbindingen in nieuwe stoffen omzetten. En ionen – atomen met te weinig of te veel elektronen – vormen zich in de elektroden, die een stroom elektronen naar de negatieve buitenste pool van de batterij sturen en de smartphone van een elektrische lading voorzien. Terwijl de laadsnelheid gerelateerd is aan iets dat ‘laadregelaar’ wordt genoemd, die de algehele stroom van elektriciteit in en uit de batterij regelt. Over het algemeen bepalen op lithium-ion gebaseerde controllers de stroom (in ampère) waarmee de batterij wordt opgeladen door de celstroom en -spanning van de batterij te meten en vervolgens de stroom aan te passen. Hogere stroom en hogere spanningen laden batterijen sneller op.

Uitgelegd

QC en PD uitgelegd

Er zijn veel snellaadprotocollen op de markt, waaronder Adaptive Fast Charging van Samsung en OPPO VOOC etc., maar onder hen zijn de Quick Charge van Qualcomm en USB Power Delivery van de USB-IF-standaarden de meest gebruikte protocollen.

Snel opladen is een gepatenteerde technologie die het mogelijk maakt om apparaten op batterijen, voornamelijk mobiele telefoons, op te laden op niveaus die hoger zijn dan de typische 5 volt en 2 ampère die de meeste USB-standaarden toestaan. Tot nu toe zijn er 4 versies van Quick Charge uitgebracht.

Om te profiteren van Qualcomm Quick Charge, moet zowel de host die de stroom levert als het apparaat dit ondersteunen.

Terwijl USB Power Delivery een standaardprotocol is van de USB-IF-standaardorganisatie. Het kan via elke USB-verbinding worden geïmplementeerd, maar vereist nieuwe connectoren en kabels voor volledige ondersteuning van USB 2.0-connectoren. Het bekendste telefoonmerk dat Power Delivery gebruikt, is Apple. Je kunt genieten van een PD-snelladen via een USB Type-C naar Lightning-adapter voor gebruik met iPhone 8 en X. Je moet daar echter veel geld voor uitgeven omdat Apple ze niet levert. Ter vergelijking: Power Delivery ondersteunt spanningen tot 20V en kan opladen tot 100W max.

Winnaar

Wat is beter?

Het lijkt erop dat PD een veel hoger uitgangsvermogen kan leveren, maar eigenlijk hebben de meeste smartphones niet meer dan 18 W nodig om opgeladen te worden. Daarom wordt Qualcomm’s Quick Charge algemeen aanvaard door de meeste smartphones, terwijl Power Delivery als een standaard die iedereen kan gebruiken, meer is ontworpen voor grotere apparaten zoals laptops en huishoudelijke apparaten.

Bovendien heeft Qualcomm in 2016 Quick Charge 4.0 aangekondigd, dat compatibel is met Power Delivery. Met andere woorden, Quick Charge 4.0 heeft gewoon PD-taal leren spreken, maar doet nog steeds hetzelfde als Quick Charge 3.0 met een paar upgrades

DealsTracker
Logo