Informatie Chinese Webshops

Voor veel mensen zijn er nog altijd veel onduidelijkheden rondom het importeren van producten uit China. Wat zijn nou precies de regels? En hoe voorkom je dat je aan de deur nog een flink bedrag moet betalen? Bij DealsTracker komen er dagelijks deals langs van de Chinese shops. Laten we alles op een rijtje zetten.

Wanneer betaal je extra?

Als je als particulier in China besteld hebt je te maken met een drempelbedrag van €22,-. Dit betekend dat je onder dat bedrag helemaal geen extra kosten hoeft te betalen. Voor de Belastingdienst is de waarde van je bestelling het totaalbedrag exclusief verzendkosten en eventuele (verzend)verzekering. Vaak zit er geen factuur bij je bestelling, hoe weet de Belastingdienst dan de waarde van je order? Om de waarde van je order te bepalen moet de verkoper een waarde op je pakketje schrijven. Vaak schrijven Chinese webwinkels een lagere waarde op het pakketje, om die reden is het bestellen van artikelen tot ca. 30 euro meestal wel safe.Let op! Hier mag je niet zelf om vragen!

Zoals eerder genoemd, tot €22,- heb je geen extra kosten.
Vanaf €22,- betaal je 21% btw + afhandelingskosten.
De afhandelingskosten verschillen per verzendpartij

  • PostNL rekent €13,-
  • DHL rekent uit ervaring ca. €14,-
  • UPS rekent €13,-

BTW betaal je over het totaalbedrag exclusief verzendkosten en eventuele verzekering. Is het totaalbedrag van je bestelling hoger dan €150,-? Afhankelijk van het soort product betaal je dan ook invoerrechten van minimaal 0% tot maximaal 4,5%. Via deze website kan je gemakkelijk je totale bijkomende kosten berekenen:  http://invoercalculator.nl/

Uitzonderingen – Wanneer betaal je geen extra kosten?


In China bestellen is natuurlijk leuk en ook vooral voordelig. Als je nog eens 25% extra af mag dragen bij aankomst in Nederland is het plezier er natuurlijk snel vanaf. Een uitzondering op de regel is een product dat vanuit de EU wordt verzonden, binnen de EU geld het zogenoemde “Vrij verkeer van goederen”. Dit houdt in dat je geen extra kosten hoeft af te dragen als je bijvoorbeeld een pakje uit Spanje ontvangt. Daarom zijn er een aantal Chinese webshops die tegenwoordig je product vanuit Europa versturen of dit via een omweg doen. Op deze manier is het artikel al geïmporteerd in de Europese Unie en hoef je geen extra belasting meer te betalen.

Bij deze Chinese winkels hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten:

  • AliExpress producten uit de EU
    Veel AliExpress verkopers bieden tegenwoordig de optie om het product vanuit de EU te versturen. Dit kan je vaak aan de post zelf herkennen, je krijgt dan de optie om te kiezen voor het land van verzending. Zie het onderstaande voorbeeld.

  • Banggood Priority Direct Mail
    Veel producten van de bekende Chinese website Banggood kan je tegenwoordig laten verzenden via Priority Direct Mail. Als je deze optie kiest wordt het product vanuit China via een EU warehouse naar je huisadres verzonden. Aangezien het niet direct bij jou wordt afgeleverd hoef je zelf niet de invoerkosten te betalen.

Zijn er meer webshops die een soortgelijke optie bieden? Laat het even weten, dan vullen we het lijstje aan!

Invoerrechten en BTW

De webwinkel kan een lagere waarde op het pakketje zetten, waardoor de berekende BTW ook lager is. Momenteel betaal je bij bestellingen uit China bij pakketten met een waarde van €22 of hoger een heffing van 21% van het aankoopbedrag. Deze kosten zijn exclusief eventuele verzendkosten of een verzekering.


DealsTracker.nl
Logo