Extra douanekosten en BTW bestellen bij Britse webshops

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten. Hierdoor veranderen vanaf 1 januari 2021 de regels voor online shoppen. Hier hebben alles op een rijtje gezet van de extra douanekosten en BTW voor bestelling bij een Britse webshop. Deze regels zijn nu hetzelfde als wanneer u iets bestelt bij een webshop in China of de Verenigd Staten.

Hoe zit het precies?

 Sinds 1 januari 2021 zijn de regels om iets te bestellen bij een Britse webshop dezelfde als wanneer u iets bestelt uit andere landen buiten de Europese Unie, zoals uit de Verenigde Staten of China. Dit betekent dat u: altijd btw moet afdragen. Door de koerst van het Britse pond is het voor heel veel Nederlanders interessant om spullen uit VK te halen, dit zijn de top Britse webwinkels onder de Nederlanders.

Betaal ik btw en invoerrechten bij een aankoop van een Britse webshop?

Vanaf 1 januari 2021 betaalt u inklaringskosten voor pakketjes vanuit het Verenigd Koninkrijk met de waarde van € 22 of daarboven. U betaalt dan 21% btw over de totale waarde van het pakketje. Is uw pakketje meer dan € 150 waard? Dan betaalt u ook invoerrechten. 

Moet ik rekening houden met langere levertijden van online bestellingen uit het Verenigd Koninkrijk?

Als u een bestelling plaatst bij een webshop uit het Verenigd Koninkrijk, dan moet u rekening houden met langere levertijden vanwege strengere douanecontroles. Dit geldt voor pakketjes die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen en verlaten.

Heb ik recht op bedenktijd bij aankoop Britse webshop na Brexit?

Als u een bestelling plaatst bij een webshop uit het Verenigd Koninkrijk, dan moet u rekening houden met langere levertijden vanwege strengere douanecontroles. Dit geldt voor pakketjes die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen en verlaten.

Heb ik recht op bedenktijd bij aankoop Britse webshop na Brexit?

Nu het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer van de EU is, heeft u niet automatisch recht op 14 dagen bedenktijd als u een aankoop doet bij een Britse webshop. Wilt u van uw online aankoop afzien? Check dan het volgende: 

Check retourbeleid Britse webshop
Ondanks dat Britse webshops wettelijk niet verplicht zijn om u bedenktijd te geven, bieden de meeste online winkels de mogelijkheid om binnen 14 of zelfs 30 dagen van uw aankoop af te zien. Let op: heeft u de artikelen gebruikt? Dan mag u ze niet meer terugsturen!  

Britse webshop actief op de Nederlandse markt?
Heeft de Britse webshop, bijvoorbeeld een website in het Nederlands of een Nederlandse klantenservice? Dan richt de Britse webshop zich op de Nederlandse markt. In dat geval zijn de Nederlandse regels van toepassing en heeft u sowieso recht op 14 dagen bedenktijd bij een online aankoop. Let op: er zijn uitzonderingen!

Ik wil van mijn online aankoop afzien, moet ik betalen voor het terugsturen van het pakketje naar het Verenigd Koninkrijk?

Als u een aankoop heeft gedaan bij een Britse webshop en u wilt van uw aankoop afzien en deze kosteloos terugsturen, bijvoorbeeld omdat het niet de juiste maat is of omdat het product u niet bevalt, dan bent u afhankelijk van de voorwaarden van de online ondernemer. 

Een webshop is wettelijk niet verplicht om de verzendkosten van het retourneren te dragen. Webshops die dit wel doen, doen dit uit service naar de klant. Het is geen recht. Is in deze voorwaarden opgenomen dat u de retourkosten moet betalen? Dan draagt u de kosten voor de zending. U bent ook aansprakelijk voor schade of verlies. 

Neem contact op met de Britse ondernemer en informeer naar de mogelijkheden of check de voorwaarden van het retourbeleid van de webshop. 

Heb ik recht op garantie bij aankoop Britse webshop?

Als u een aankoop heeft gedaan bij een Britse webshop en het product is beschadigd of defect, dan valt u onder de garantieregels en heeft u mogelijk recht op reparatie, vervanging of terugbetaling. 

U heeft recht op reparatie, vervanging of terugbetaling bij:

 • levering van een defect of beschadigd product;
 • een onbruikbaar product (niet geschikt voor het doel);
 • een product dat niet overeenkomt met de beschrijving op de website. 

U heeft geen recht op reparatie, vervanging of terugbetaling bij:

 • beschadiging door slijtage, een ongeval of verkeerd gebruik van het product; 
 • beschadigde producten waarvan u voor de koop al op de hoogte was van de beschadiging; 
 • een aankoop waar u vanaf wilt zien omdat u zich heeft bedacht. 

Garantie in het Verenigd Koninkrijk
Koopt u een product in het Verenigd Koninkrijk, dan heeft u tenminste twee jaar garantie (of langer afhankelijk van het recht dat van toepassing is). Check voordat u een aankoop doet bij een Britse ondernemer de garantievoorwaarden zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Bent u geholpen met deze informatie?

Mag ik mijn bestelling kosteloos naar het Verenigd Koninkrijk terugsturen bij een beschadigd of defect product?

Als u een aankoop heeft gedaan bij een Britse webshop en het product is beschadigd, dan valt u onder de garantieregels en heeft u mogelijk recht op reparatie, vervanging of terugbetaling. U mag dan het defecte of beschadigde product kosteloos terugsturen naar de Britse verkoper. De retourkosten voor het retourneren van een defect product komen altijd voor de rekening van de verkoper.

Aan welke veiligheidsvereisten moeten producten uit het Verenigd Koninkrijk voldoen?

Als een verkoper/webshop uit het Verenigd Koninkrijk producten verkoopt en levert aan consumenten in de Europese Unie, dan moeten deze producten voldoen aan de strenge Europese veiligheidsregels.

Ik heb een klacht over een Britse webshop, wie kan mij helpen?

Als u in Nederland woont en een klacht heeft over een Britse webshop, dan kan het Europees Consumenten Centrum (ECC) u helpen met het oplossen van uw klacht. De juridische hulp van ECC is gratis.

   DealsTracker
   Logo